K7 Privacyrecht

Surveillance is permanent in zijn effecten, ook al is het discontinu in zijn actie

Bescherm onze gezondheid, maar bescherm ook onze rechten.

Bericht overgenomen van de nieuwsbrief van Bits of Freedom.

De Nederlandse overheid onderzoekt het gebruik van een app waarmee jij inzicht zou moeten krijgen in of je in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het Covid-19-virus. Als de overheid al zo’n app inzet, dan moet deze voldoen aan de volgende uitgangspunten. Deze uitgangspunten zijn opgesteld door deskundigen op het gebied van informatietechnologie, computerbeveiliging, privacy en de bescherming van fundamentele grondrechten. Wij geloven dat deze uitgangspunten noodzakelijk zijn voor het beschermen van onze vrijheden en rechten, onze veiligheid en sociale cohesie. Als niet aan deze uitgangspunten wordt voldaan, hebben we geen vertrouwen in de app en zullen we ons tegen de implementatie ervan verzetten.
▼1. Eén doel: het onder controle krijgen van het virus.
▼2. Gebaseerd op wetenschappelijk inzicht en bewezen effectief.
▼3. Bewezen betrouwbaar en vanuit expertise.
▼4. De inzet van de applicatie is per definitie tijdelijk.
▼5. Niet tot individuen herleidbaar.
▼6. Zo min mogelijk gegevens worden gebruikt.
▼7. Geen centraal opgeslagen persoonsgegevens.
▼8. Veilig en bestand tegen misbruik.
▼9. Gebruiksvriendelijk en toegankelijk.
▼10. Nooit onder dwang van overheid en derden.

Kortom, contact-apps moeten tijdelijk, transparant, volledig anoniem, vrijwillig en gebruiksvriendelijk zijn, zonder commerciële bijbedoelingen, en moeten onder regie staan van onafhankelijke deskundigen. De gelegenheidscoalitie roept de minister op om aan deze eisen gehoor te geven. De bestrijding van het coronavirus mag niet tot afkalving van onze privacy en fundamentele rechten leiden. Als het systeem dat nu ontwikkeld wordt niet aan deze eisen voldoet, zal deze coalitie zich met hand en tand tegen de implementatie ervan verzetten.

Ondertekenaars
Waag Bits of Freedom Consumentenbond Amnesty International Nederland Platform Burgerrechten Code for NL Bureau Jeugd en Media Marietje Schaake Roxane van Iperen, schrijver Open State Foundation Vrijschrift EPIC Homo Digitalis (Greece) Državljan D / Citizen D (Slovenia) Xnet (Spain) Internet Society Nederland Free Software Foundation Europe Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten Sheila Sitalsing, journalist Maxim Februari, schrijver Qiy Foundation Dyne foundation Roel Dobbe, AI Now Institute Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging, voorzitter Privacy by Design (IRMA) Jaap-Henk Hoepman, Radboud Universiteit, Privacy & Identity Lab Olaf Kolkman, Principal Internet Technology, Policy, & Advocacy at Internet Society Marjan Schwegman, voormalig directeur Instituut voor Oorlogs-, holocaust- en genocidestudies (NIOD) Seda Gürses, TU Delft Sjoera Nas, Privacy Company Matthijs Koot, Universiteit van Amsterdam / Secura Mark Fonds, Gemeente Amsterdam Linda Duits Privacy Label Utrecht Data School, Universiteit Utrecht Douwe Schmidt, Tada.city Anco Scholte ter Horst, Freedom Internet Joris van Hoboken, Universiteit van Amsterdam Valerie Frissen, directeur SIDN fonds, Universiteit Leiden Mieke van Heesewijk, SIDN fonds Justine Pardoen, Bureau Jeugd en Media Natali Helberger, hoogleraar Informatierecht Universiteit van Amsterdam Guido van ’t Noordende, Universiteit van Amsterdam / Whitebox Systems Ot van Daalen, Universiteit van Amsterdam Paul Keller Brenno de Winter Frederik Zuiderveen Borgesius, hoogleraar ICT en recht, Radboud Universiteit Instituut voor Netwerkcultuur, Hogeschool van Amsterdam

“Surveillance is permanent in zijn effecten, ook al is het discontinu in zijn actie”, Michel Foucault.

Zie ook de brief van de hierboven genoemde deskundigen aan de Tweede Kamer:
https://www.privacy-web.nl/cms/files/2020-04/open-brief-waarborgen-grondrechten.pdf

Zie ook:Zondag met Lubach: https://youtu.be/S2g0GiCHyJE

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply