Blog K7 Minor

Weer aan de slag!

De vakantie is weer bijna voorbij! Op maandag 29 augustus a.s. gaat de JHS weer van start. Het vak arbeidsrecht wordt aangeboden in het blok K7, de ondernemende jurist, en in de minor, de minor Juridisch Advies.

Misschien heb je nog last van je jetlag, misschien ben je nog moe van je weekend op Lowlands, misschien is je gehoor nog niet hersteld van Decibel of misschien moet je nog gewoon wennen aan het regelmatige opstaan na een periode van lui vakantie vieren. Maar je moet er weer snel “tegen aan”. Om je aan dat schoolse leven te laten wennen wil ik je alvast wat tips geven om de start zo soepel mogen te laten verlopen.

K7
Het eerste hoorcollege arbeidsrecht bevat een introductie op het vak en begint meteen al met het cruciale en centrale onderwerp binnen het ontslagrecht, namelijk de opzegging van de arbeidsovereenkomst. De opzegging van de arbeidsovereenkomst staat centraal in het ontslagrecht en aan die opzegging en de artikelen in het BW over de opzegging worden alle onderwerpen afgeleid.
Tip: bereid het hoorcollege goed voor. Er komen in het eerste hoorcollege al meteen een aantal moeilijke onderwerpen voor. Je hebt het meeste baat bij het college als je voorafgaand paragraaf 8.4.2 tot en met 8.6.4 van het boek Arbeidsrecht Begrepen aandachtig hebt doorgelezen. Je zult dan veel uit het hoorcollege herkennen.

Het boek Arbeidsrecht Begrepen kent een nieuwe druk, namelijk de zevende druk. Gelukkig is het boek tijdig uitgegeven en is het nu verkrijgbaar. Dat is anders met het boek Wetgeving Sociaal Recht 2016-2017. Dit wetboek zal pas in de loop van de maand september verschijnen. Voor de tussenliggende periode is er wel door de uitgever een digitaal exemplaar beschikbaar gesteld. Dat exemplaar vind je op blackboard.

Minor Juridisch Advies
ook voor het vak arbeidsrecht in de minor is er een nieuwe druk van de verplicht gestelde literatuur verschenen. Het boek Arbeidsrecht & Reorganisatie kent een tweede druk. Gelukkig is ook deze druk tijdig verschenen en nu verkrijgbaar. Voor het boek Wetgeving Sociaal Recht 2016-2017 geldt hetzelfde als omschreven onder K7. Ook voor de minor Juridisch Advies is het boek digitaal beschikbaar gesteld en vind je het op blackboard.

Lees voor de eerste les hoofdstuk 4 van het boek Arbeidsrecht en Reorganisatie ter voorbereiding. Het onderwerp “de eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst” zal, als een voor de praktijk heel belangrijk onderwerp, als eerste behandeld worden. Als opdracht dien je een uitspraak over de eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst op te zoeken en te analyseren. In het werkcollege zullen we al die uitspraken gezamenlijk analyseren en vergelijken met enkele uitspraken van de Hoge Raad en verschillende meningen van enkele hoogleraren, zoals onder andere de mening van Stefan Sagel (zie: www.universiteitvannederland.nl).

Tip: ook voor de minor Juridisch Advies geldt: begin tijdig en bereid je goed voor. Want in het eerst blok heb je van doen met een druk programma: het produceren van processtukken voor de oefenrechtbank, de bedrijfsbezoeken en de presentaties over die bedrijfsbezoeken, de opdrachten van de vakken arbeidsrecht, koop- en burenrecht en scheidingsrecht. Als je niet tijdig begint en goed voorbereidt, loop je het risico dat je aan het einde van het blok tijd te kort komt en wellicht weer verlangt naar een nieuwe periode van ……..vakantie.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply